Hopp til hovedinnhold

Grunnopplæring for nye medlemmer og varamedlemmer

Målet for grunnopplæringen er at den skal gi nye medlemmer og varamedlemmer i forliksrådene det nødvendige faglige grunnlaget for å utføre vervet. Dette omfatter blant annet innsikt i saksbehandlingen i forliksrådet, prosessreglene, mekling og domsavsigelse.

Grunnopplæringen består av flere elementer. Nye medlemmer av forliksrådene bør gjennomføre noe av grunnopplæringen før oppstart. Medlemmene blir også tilbudt et to dagers startkurs etter at de har tiltrådt. Du kan lese mer om de ulike delene under.

Veiledning

Veiledningen er på 18 sider og gir en overordnet innføring i organiseringen og arbeidet i forliksrådene. Vi anbefaler at du leser denne som første steg i opplæringen. Veiledningen kan også være nyttig som et oppslagsverk og repetisjon.

E-læring

E-læringskurset for nye medlemmer av forliksrådet tar cirka 30 minutter. Vi anbefaler at du leser den skriftlige veilederen først. E-læringen viser et eksempel på en typisk sak i forliksrådet fra start til slutt. Kurset går også nærmere inn på saksprosessen i forliksrådet og mekling.

E-læringskurset blir lansert i slutten av november.

"Kom-i-gang-møte"

Vi anbefaler at nye medlemmer og varamedlemmer i forliksrådene får delta som observatører under 1-2 saker hos avtroppende forliksråd. Vi anbefaler også at eksisterende og nye medlemmer gjennomfører et felles “kom-i-gang-møte” for erfaringsutveksling og forventningsavklaring.

Nye medlemmer og varamedlemmer i forliksrådet er naturligvis nysgjerrige på hva som vil møte dem. I tillegg til å lese veiledningen og ta e-læringskurset vil nok mange ha nytte av å se hvordan et rettsmøte i forliksrådet foregår. Dette kan bidra til å stille forventningene riktig og gi et realistisk bilde av hva vervet innebærer.

Et "kom-i-gang-møte" kan være i tilknytning til rettsmøtet hvor de nye medlemmene er observatører, eller avholdes på et annet tidspunkt. Dette bør skje i god tid før nye medlemmer starter sine verv. Vi anbefaler å bruke rundt en time på et slikt møte.

Hvis alle medlemmene skal byttes ut, er det viktig å bruke møtet til noe erfaringsoverføring. Ellers kan møtet handle om å bli kjent, la de nye lufte forventninger til arbeidet og snakke litt om hvordan forliksrådet jobber.

Sekretariatet bør være med på møtet og fortelle om hva de bistår forliksrådet med.

For at denne delen av grunnopplæringen skal bli gjennomført, er det viktig at nåværende forliksråd, eventuelt i samarbeid med sekretariatet, har tid til å organisere og avholde møtet. Nye forliksrådsmedlemmer kan også ta kontakt med det sittende forliksrådet og ta initiativ til at et slikt møte gjennomføres.

Startkurs

Startkurset går over to dager og holdes flere steder i landet på ulike datoer. Kurset gir et dypdykk i prosessreglene for forliksrådet. Det går også nærmere inn på meklingsprosess og -teknikk.

Kursene er ikke satt opp ennå. Mer informasjon om kursene kommer i januar 2025.