Varsling i politiet
Enhver arbeidstaker kan varsle om kritikkverdige forhold på sin arbeidsplass. Med kritikkverdige forhold menes forhold som er i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer på arbeidsplassen eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet, for eksempel:
- Fare for liv eller helse
- Fare for klima eller miljø
- Korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet
- Myndighetsmisbruk
- Uforsvarlig arbeidsmiljø
- Brudd på personopplysningssikkerheten
I enkelte typer av varslingssakene hos politiet er det Politietatens uavhengige varslingsombud som følger opp varslene.
Gjennom undersøkelsene skal ombudet avklare om det foreligger kritikkverdige forhold, og komme med anbefalinger til arbeidsgiver for videre oppfølging.
Hvem kan varsle?
Enhver ansatt i politietaten kan varsle til ombudet om kritikkverdige forhold. Man kan være anonym når man varsler til ombudet.
Saker ombudet skal ta til behandling
I utgangspunktet er det arbeidsgiver som skal undersøke varsler i virksomheten. Varslingsombudet for politietaten har fått mandat til å undersøke bestemte varslingssaker på vegne av arbeidsgiver. Et varsel til ombudet vil regnes som et internt varsel. Sakstypene ombudet skal undersøke er:
- Saker der det varsles på leder/nestleder på øverste nivå i et organ i politiet, bortsett fra politidirektøren.
- Saker der arbeidsgiver har undersøkt og vurdert varselet, men der det varsles på behandlingen av saken.
Arbeidsgiver kan også oversende saker hvor arbeidsgiver mener det foreligger forhold som tilsier at ombudet bør undersøke saken, for eksempel varsler mot ledere på nest øverste nivå eller komplekse varslingssaker.
Dersom Hovedverneombudet eller tjenestemannsorganisasjonene sentralt mener at en varslingssak bør overføres fra politiet til ombudet, kan de spille dette inn overfor arbeidsgiver som må vurdere dette.
Varsle nå
Det er kun arbeidstakere i politiet som kan varsle til ombudet.
Politiet som arbeidsgiver er behandlingsansvarlig etter personvernlovgivningen for de opplysningene du legger inn her. Ombudet er databehandler. Nærmere om hva disse rollene innebærer kan du lese hos Datatilsynet.
Send varsel til ombudet
Ettersend dokumentasjon
Dersom du allerede har sendt inn et varsel, men ønsker å ettersende dokumentasjon eller sende inn ytterligere opplysninger, kan du gjøre det ved å sende inn tilleggsinformasjon via Altinn. Husk å skrive inn saksnummer for varselet du allerede har opprettet.
Send anonymt varsel
Vi har inngått avtale om å benytte justissektorens varslingskanal for anonyme varsler. Kanalen administreres av PwC, som oversender det anonyme varselet til varslingsombudet.
Om ombudet
Ombudet består av 5 personer som gjør uavhengige undersøkelser av noen typer varslingssaker i politietaten. Justis- og beredskapsdepartementet oppnevner varslingsombudet for to år av gangen. I perioden 2024-2026 består varslingsombudet av:
- Professor Markus Hoel Lie, leder (Tromsø)
- Hovedverneombud Tor Olav Maaø-Bentzen, medlem (Steinkjer)
- Tjenesteenhetsleder Siw Thokle, medlem (Sandefjord)
- Organisasjonspsykolog Sara Aarseth, medlem (Oslo)
- Lagdommer Erlend Malvik Moen, medlem (Trondheim)
Mer informasjon om ombudet finner du i varslingsombudets mandat.
Du kan også lese varslingsombudets saksbehandlingsregler.
Kontakt
Sivilrettsforvaltningen er sekretariat for ombudet. Ved spørsmål eller generelle henvendelser kan arbeidstakere i politiet kontakte sekretariatet på e-post eller telefon. For å sende inn et varsel anbefaler vi å bruke våre varslingskanaler over.
E-post: varslingsombudet.politiet@sivilrett.no
Telefonnummer: 22 99 13 25
Presse: Ta gjerne kontakt gjennom Sivilrettsforvaltningens pressetjeneste.